Jak to teda je s hokejovým týmem Karlovy Univerzity aneb rozhovor pro časopis Kůň a pes

Rozhovor s novým trenérem hokejového týmu Karlovy Univerzity Michalem Brošem

Jak ses k trénování hokejového mužstva UK vůbec dostal?

Dokončuji studium nejvyšší trenérské licence na FTVS a oslovil mě spolužák Aleš Bachánek (předseda Asociace Českého Univerzitního hokeje), že prý mužstvo UK hledá trenéra. Stalo se to ve chvíli, kdy jsem zrovna po ukončení pracovního poměru na Spartě přemýšlel, co budu dělat dál, takže jsem měl dost času na to, abych si mohl zjistit více informací, protože mi manažer hokejového týmu UK Miloš Fiala hned na první schůzce naznačil problémy s tvorbou týmu pro novou sezónu kvůli jeho rozdělení do dvou soutěží.

Rozhodoval ses tedy dlouho?

Když jsem v červnu dostal nabídku, tak jsem vnímal, že je celá věc v určitém bouřlivém stadiu a prakticky jsem byl připraven i na variantu, že celý tým Karlovy Univerzity přejde do nového projektu, který o moje trenérské služby nejevil zájem. Úplně do hloubky problému sice pořád nevidím, neznám všechny hráče loňské sestavy a ani vztahy mezi nimi navzájem, hlavní roli v mém rozhodnutí ovšem hrálo potvrzení od několika důležitých hráčů, že ve starém dobrém týmu UK zůstanou.

Od nově vzniklého týmu žádná nabídka nepřišla?

Setkal jsem se jednou s Alešem Hybnerem, který mi nastínil svůj pohled na věc, a bavili jsme se také o mojí roli na střídačce nově se tvořícího mužstva, nicméně dál už žádný kontakt neproběhnul, takže jsem pochopil, že tým UK Hockey Prague povede asi někdo jiný.

Nakonec ti celkem dost hráčů na trénování zůstalo.

Přesně tak. Jakmile jsem věděl, že na lodi zůstali prakticky všichni hráči toho jakéhosi jádra mužstva UK, kteří byli součástí projektu univerzitní hokejové soutěže v Čechách od jejího začátku a kteří vlastně psali její dějiny, bylo jasné, že bez ohledu na rozmělnění kvality odchodem části hráčů postavíme opět dost kvalitní tým na to, abychom mohli pomýšlet na mety nejvyšší. Hned na prvním tréninku byla na borcích vidět určitá znovuzískaná chuť pracovat, která v loňském týmu podle mých informací hodně chyběla, od prvního setkání je v kabině cítit hluboká láska k hokeji, přestože jej životní cesty každého z hráčů odsunuly z té pomyslné první koleje, ale ze všeho nejvíc mě zaujala, a vlastně zásadně nakopla jakási vnitřní hrdost těch nejzkušenějších hráčů! Tak nějak vnitřně cítím, že asi kluci nebyli daleko od toho, že by tuto „starou“ kapitolu zavřeli a přeskočili do nového navoněného projektu, ale když už se rozhodli zůstat, nechtějí vypustit žádný souboj na tréninku, nechtějí prohrát žádný zápas, a jsem přesvědčený, že udělají všechno pro to, aby dali všem nahlas vědět, že ti lepší hokejisti zůstali v tom pravém týmu UK!

Omlouvám se, ale jako ten pravý hokejový tým Karlovy Univerzity vystupuje zmíněný UK Hockey Prague, který se bude účastnit nově vzniklé ULLH.

No pravda je, že o nové soutěži, stejně jako o NOVÉM týmu vystupujícím pod hlavičkou UK je hodně slyšet na sociálních sítích a v médiích, kde teda lidi ze „staré“ EUHL trochu zaspali, nicméně je potřeba si uvědomit pár zásadních faktů:

Do nové (české) univerzitní ligy přešly některé kompletní týmy z původní (evropské) univerzitní ligy, ale pouze mužstvo reprezentující Karlovu Univerzitu se rozpadlo na dvě. Proč k tomu došlo, vědí asi jen samotní hráči a další zainteresované osoby, nicméně podle mě je obrovská škoda, že došlo k rozmělnění kvality týmu z největší české univerzity. Vztahy uvnitř týmu nejspíš nebyly úplně v pořádku. Jak jsem již říkal, očekával bych, že celý tým přejde do nového lákavého projektu, anebo celý tým zůstane tam, kde byl. Když si uvědomím, že prakticky kompletní jádro mužstva, tj. naprostá většina nejzkušenějších a služebně nejstarších hráčů, kteří pro Karlovku vybojovali hromady vítězných bitev, zůstala v mém týmu, dělá to na mě dojem, že novým projektem se nakonec nechala zlákat jen skupina hráčů, kterým hodnoty jako soudržnost nebo kolegialita moc neříkají, a možná proto tým UK loni nefungoval podle představ. Což by ale naopak mohlo znamenat, že se starý tým zbavil negativních vztahů, že se odchodem nespokojených jedinců prostě vyčistil vzduch, a že nás tím pádem čeká lepší sezóna. Jak říkám, moc do toho nevidím, a taky musím zdůraznit, že je každého osobní právo zvolit si, kde a s kým bude hrát, já jsem jen celou kariéru sázel na týmovou soudržnost a vždycky se mi vyplatilo upřednostnit zájem týmu před vlastním egem, takže jsem na podobné separatistické nálady trochu citlivější. Já situaci dokonce vnímám úplně opačným pohledem – jako zradu týmu, jako opuštění lodi jménem UK hokej! Ale znovu zdůrazňuji, je to jen můj pohled…

Dále bych chtěl říct, že mi trochu vadí to, když se nový tým tváří jako ten pravý hokejový tým UK, jako nositel odkazu historie hokeje UK. Přitom mužstvo, které mám tu čest v této sezóně trénovat, se prakticky nezměnilo už několik let – EUHL se bude účastnit už sedmou sezónu, stejně tak i skupina lídrů, okolo níž se každý rok nabalí šikovní nováčci, zůstává stále téměř stejná, tudíž je asi naprosto jasné, který tým je tím pravým hokejovým reprezentantem Karlovy Univerzity.

Doufám, že je z mých slov jasné, že chápu existenci nového projektu. Vysokoškolský hokej má energii a velký lidský potenciál, což slibuje zajímavé možnosti pro byznys, a taky je mi jasné, že bez dostatečné prezentace na sítích je každý projekt v současném světě prakticky mrtvý, mně jen zkrátka mrzí, že se tým UK rozpadnul a „staré“ stabilní pořád žijící tradice jsou denně zadupávány záplavou matoucích informací, obrázků či storíček. Nejen většina veřejnosti, ale například i funkcionáři hokejového svazu musí mít v rozpolcenosti hokejového týmu UK zmatek, jinak by nedlouho po vyjádření podpory „starému“ hokejovému týmu Univerzity Karlovy podepsáním memoranda pro sezónu 2019-2020 neučinili to samé s týmem „novým“, a to s obrovskou mediální slávou.

Omlouvám se za předcházející obsáhlá vyjádření, pouze jsem chtěl vnést do problému dvou UK mužstev trochu více světla.

No tak nezbývá než doufat, že se ti to povede! A jakých akcí kromě zmiňované tradiční Evropské Univerzitní Hokejové Ligy se bude tvůj tým v sezóně 2019-2020 účastnit?

30. září odlétáme do sibiřského Barnaulu, kde budeme reprezentovat Českou republiku na každoročním turnaji Student Hockey Challenge za účasti výběrů ruských univerzit, vysokoškoláků z Banské Bystrice a jednoho týmu z USA. Potom nás 31. října samozřejmě čeká Hokejová bitva pražských univerzit.

Hodně štěstí!

Za všechny kluky z pravého hokejového týmu Karlovy Univerzity děkuji!

Ohodnotit tuto položku
(2 hlasů)
Pro psaní komentářů se přihlašte
Go to top